Anagold Madencilik için “ÇED olumlu” kararı verilmişti: TMMOB’un açtığı davada bilirkişiler farklı görüşte

İliç’te kapasite artışı için onay isteyen Anagold Madencilik’e verilen ÇED olumlu kararına karşı, TMMOB’un açtığı davadaki bilirkişi incelemesinde, farklı görüşler ortaya çıktı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler mevkindeki altın madenine verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı TMMOB’nin açtığı dava sonrası bilirkişi raporu yayımlandı.

Tartışmalara neden olan İliç’teki felaket sonrası pek çok bilirkişi raporu hazırlandı. 9 işçinin yaşamını yitirdiği siyanürlü toprağın kayması sonrasında, ihmallere ilişkin de bir rapor hazırlanmıştı.

“Kırıklar geniş alanlara yayılabilir”

Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘un imzaladığı ÇED olumlu kararıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, bölgedeki manganez ocağında yer yer akmaların gözlemlendiği ve tekrarlayan patlatma kaynaklı titreşimlerle yığın liçi de dahil zamanla çatlakların gelişmesine neden olabileceği uyarısına yer verilerek, “Bu durumda lokal kırıklar çevrede yayılır ve birbirleri ile ağ oluşturacak şekilde temas ederek geniş alanları etkileyebilir. Bu durum patlatma kaynaklı titreşimlerin doğrudan etkisi olmasa da titreşimlerin etken faktör olduğu yenilmelere neden olabilir” denildi.

Raporda, düşük patlatma uygulamalarının yerleşim birimlerine ya da hassas yapılar için tehlike oluşturacak düzeyde olmadığı kanaatine varıldı.

“Titreşim ölçümleri ile jeolojik yapının mühendislik özellikleri birlikte değerlendirilmeli”

“Çevresel etki değerlendirmesi yapılmamış”

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN – Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: “Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor”

TIKLAYIN – İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN – İliç maden faciasında ifadeler ortaya çıktı: Göçük altında kalan işçilerin bulunduğu konteynerin olduğu yere “güvenli alan” denilmiş

TIKLAYIN – Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!

Çöpler Madeni’ndeki “kapasite artırımı izni” Murat Kurum’un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN – Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN – TTB’den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN – TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

‘Siyanür sızıntısını’ Meclis’te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?

TIKLAYIN – Geçmişte İliç Altın Madeni’ne soruşturma açan Cihaner: Kuruluşundan beri şaibeli; bir siyasiyi kendisine ortak ederek işlerinin ‘yolunda gitmesini’ sağladı
 
TIKLAYIN – Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!
 
TIKLAYIN – Erzincan İliç’teki toprak kaymasına ait yeni görüntü ortaya çıktı
 
TIKLAYIN – AFAD, 2023’te bakanlığı İliç’te heyelana karşı uyarmış
 
TIKLAYIN – İliç faciasında bilirkişi raporu çıktı: Denetim yapılmamış, dokuz işçiyi yutan çatlaklar umursanmamış; Genel Müdür ‘kusursuz’, mühendisler ‘kusurlu’ bulundu
 
TIKLAYIN – İliç’te 3 ay öncesinde hareketlilik tespit edilmiş: “Anagold’un altın maden sahasına Kartaltepe Madencilik oksitli cevherini yığmış, söylemediniz!”
 
TIKLAYIN – İliç’teki liç yığınının sorumluluğunu Bakanlıklar reddetti: Görevimiz değil
 
TIKLAYIN – TBMM Araştırma Komisyonu İliç’te madene girdi: Kapasite üzeri üretim kuşkuları artıyor
 
TIKLAYIN – Akademisyenler İliç Komisyonu’nda: Madenlerdeki kitle hareketleri habersiz gelmez, jeoradar verileri var; dünyanın en büyük 2’nci kazası!
 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir